PRAKTIJK DE BASIS. Elly Kluytmans, Haptonomie en Zen Meditatie

Voetreflexmassage

Voetreflexmassage is een eenvoudige, maar daarom niet minder effectieve, natuurgerichte behandelvorm. Het hele lichaam is namelijk terug te vinden in de voet. Alle organen en lichaamsdelen zijn door energiestromen met bepaalde reflexgebieden in de voet verboden. We vinden in de voet van de mens fysieke, emotionele en geestelijke aspecten terug. Door massage oefenen we een gunstige invloed uit op de hele mens. Belangrijk hierbij is het affectieve bevestigende contact en de afstemming op het midden. De voetreflexmassage is géén thechniek opzich en in hoge mate afhankelijk van de liefde en de aandacht waarmee gemasseerd wordt.

In veel gevallen zal de voetreflexmassage een zeer effectieve geneesmethode blijken te zijn.
Het blijft echter noodzakelijk altijd naar de werkelijke oorzaak van de kwaal te zoeken.
De voetreflexmassage is heel goed met andere behandelvormen te combineren, zoals: voeding, kruiden.                         Juist in acute situaties van spanning, angst of pijn kan de voetreflexmassage een uitkomst zijn.

Het is zelfs mogelijk om een hormoon- of een lymfedrainage behandeling op de voet te geven, bij aandoeningen van het hormoonstelsel of van het autoimmuunsysteem.
Maar ook gezonde mensen zullen ervaren, dat de voetreflexmassage een zeer weldadige uitwerkingen heeft.