PRAKTIJK DE BASIS. Elly Kluytmans, Haptonomie en Zen Meditatie

Zen Meditatie

‘Zitten als een berg en stromen als een rivier' 

De kern van Zen is zitmeditatie, het in stilte geconcentreerd, wakker, ontspannen zitten (Zazen), afgewisseld met loopmeditatie. Meditatie is een lichamelijk gebeuren. Dat betekent voor vele het herontdekken van het lichaam. Want door meditatie ga je meer innerlijk waarnemen, stromen en je ruggengraat trainen. 'Strong back, soft front'. Tijdens de zazen leren we met mededogen aanwezig te zijn bij alles wat zich aandient op dit moment. Het is met je hart betrokken zijn en bereid zijn jezelf te laten raken door het lijden in deze wereld. De essentie van de meditatie is het grote mededogen of terwijl compassie.

Genpo Merzel beschreef het zo: Als je in de houding van Zazen zit, ben je in staat alles onder ogen te zien, inclusief je eigen sterfelijkheid. Op den duur kun je vanuit diezelfde geestesgesteldheid, met de zelfde openheid en de zelfde moed je hele leven tegemoet treden.' 

Zen meditatie kan door iedereen dagelijks beoefent worden, zittend op een kussen of bankje op de grond, op een stoel, lopend en zelfs liggend. Uit onderzoek en uit eigen ervaring weet ik dat dagelijks 2 x 20/30 min mediteren bijdraagt aan je gezondheid, het geluk voor je zelf en je omgeving.

Voor meer info zie de website: www.zenrosmalen.nl

       meditatie